Hoe zit het met de btw bij de aanschaf van een auto?
Hoe zit het met de btw bij de aanschaf van een auto?

Aanschaf auto

U wilt een auto aanschaffen voor zakelijk gebruik. Is het een nieuwe of een tweedehands auto? Komt de auto ook op naam van de zaak? Elke keuze heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting dan wel loonbelasting maar ook voor de omzetbelasting.

Btw bij nieuwe auto's

Bij de aanschaf van een nieuwe auto brengt de verkoper btw in rekening. Als u de auto koopt op naam van uw bedrijf, dan kunt u deze btw terugvorderen. Voorwaarde is dat u de auto mede gebruikt voor zakelijke doeleinden. U dient voor de btw-heffing rekening te houden met het privé-gebruik van de auto Let op, hiervoor gelden andere regels dan voor de inkomstenbelasting dan wel loonbelasting. Zo wordt woon-werkverkeer voor de heffing van btw als privégebruik behandeld.

Margeregeling en tweedehands auto's

Een autohandelaar kan de margeregeling toepassen. Bij aanschaf van een marge-auto betaalt u geen btw over het totale bedrag, maar alleen over de winstmarge. Bij aanschaf van een gebruikte auto waarbij de margeregeling is toegepast, wordt geen btw in rekening gebracht. U kunt dan ook geen btw aftrekken. U mag wel de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken, voor zover u de auto zakelijk gebruikt.

Vragen over de aanschaf van een auto en btw?

Heeft u vragen met betrekking tot de btw? Neem gerust vrijblijvend contact op. Binnen 24 uur ontvangt u van ons bericht.  

Ik wil meer informatie over btw
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:
Thijs Bijlard
Senior btw-specialist +31(0)6 187 34 384 +31(0)76 53 03 800