Wat is voordeliger: mijn auto zakelijk of privé aanschaffen?
Wat is voordeliger: mijn auto zakelijk of privé aanschaffen?

Auto zakelijk of privé aanschaffen

U heeft een auto nodig. Waar u mee voor de dag kunt komen bij klanten. En misschien wilt u er ook mee op vakantie. Zakelijk aanschaffen of privé?

Eerst denken, dan kiezen

Bij aanschaf van een nieuwe auto rijst de vraag: privé of zakelijk? Beide opties hebben voor- en nadelen. Het is verstandig deze goed in beeld te hebben, voordat u gaat kopen. Factoren die spelen: het type auto, de cataloguswaarde, het aantal kilometers dat u rijdt, privé-gebruik en uw huidige inkomen.

Auto zakelijk aanschaffen

Bij zakelijke aanschaf koopt het bedrijf de auto. Alle kosten zijn dan ook voor het bedrijf: aanschaf, verzekeringen, brandstof en onderhoud. Het bedrijf stelt de auto ter beschikking aan u voor zakelijk gebruik. Dus voor woon-werkverkeer en ritten met een zakelijk doel. Gebruikt u de auto ook privé,  dan beschouwt de Belastingdienst dat als inkomen en rekent een bijtelling. 

Fiscale bijtelling voor privé-gebruik

De bijtelling voor privé-gebruik is een verhoging van uw belastbaar inkomen. Het type auto bepaalt de hoogte van deze bijtelling. Het normale tarief is 25% van de cataloguswaarde (dit is de ‘oorspronkelijke nieuwwaarde’). Voor zuinigere auto’s gelden lagere tarieven. Voordat u een nieuwe auto koopt, stel uzelf de vraag welke gevolgen de bijtelling heeft voor uw belastbaar inkomen. Zo kunt u door de bijtelling ineens net in een hogere belastingschaal terechtkomen.

Alleen zakelijk rijden

Als u de auto alleen zakelijk gebruikt, heeft dat geen gevolgen voor uw inkomen. U mag dan jaarlijks maximaal 500 kilometer privé rijden met de auto. Het bijhouden van een nauwkeurige registratie van alle gereden kilometers is noodzakelijk. Bij twijfel rekent de Belastingdienst alsnog de bijtelling voor privé-gebruik van de auto bij uw inkomen.

Auto privé aanschaffen

Bij aanschaf van een oudere auto is privé-aankoop vaak aan te raden. De bijtelling wordt namelijk over de cataloguswaarde berekend: cataloguswaarde is de nieuwwaarde van de auto, niet het aanschafbedrag. Ook als u veel zakelijke kilometers rijdt, kan privé-aankoop gunstig uitpakken vanwege de kilometervergoeding. Let wel: koopt u een auto privé dan zijn ook alle kosten privé.

Vragen over het zakelijk of privé aanschaffen van een auto?

Met alle plezier helpen we u vooruit. Heeft u vragen over de aanschaf van een auto? Neem gerust vrijblijvend contact op. Binnen 24 uur ontvangt u van ons bericht.

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:*
Opmerkingen:
Angela Veraart
Belastingadviseur +31(0)76 50 25 700