Ik ben DGA. Kan dan beter beleggen in of buiten de bv?
Ik ben DGA. Kan dan beter beleggen in of buiten de bv?

Beleggen in of buiten de bv

U bent directeur grootaandeelhouder en u wilt een deel van uw opgebouwd vermogen beleggen. Dat kan zowel binnen uw bv als daarbuiten. Wat fiscaal het meest gunstig is, hangt af van verschillende aspecten. En het zijn niet alleen 'de koude cijfers' die bepalen wat voor u de beste keuze is.

Beleggen binnen de bv

Beleggen kan binnen uw bestaande bv.  Dit heeft invloed op het resultaat van de onderneming. U betaalt belasting over de winst van de beleggingen en over de waarde van de onderneming. Bij deze methode moet u rekening houden met een aantal scenario’s.  Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een eventueel faillissement van uw onderneming? Het is verstandig om zulke vragen mee te nemen in uw overwegingen.

Beleggen binnen een vbi

U kunt uw beleggingen in een aparte bv onderbrengen, waarin verder geen ondernemingsactiviteiten plaatsvinden. Deze bv kunt u omzetten in een vrijgestelde beleggingsinstelling, een vbi. In deze situatie betaalt u geen vennootschapsbelasting en dividendbelasting.

Beleggen buiten de bv

U kunt overtollig kasgeld uit de bv halen en gebruiken om privé te beleggen. Beleggingen buiten de bv vallen bij de belastingaangifte in box 3. Op de eerste dag van elk jaar wordt de waarde van uw bezittingen bepaald waarover u belasting betaalt. Ook als uw beleggingen geen dividend hebben opgeleverd, betaalt u dus belasting.

De juiste methode bepalen

Er bestaat niet zoiets als een gouden standaard als het gaat over beleggen. Hoe u uw geld het best kunt beleggen hangt af van persoonlijke factoren. Daarom willen u eerst beter leren kennen. Welke bezittingen zijn er en wat is de waarde daarvan? Welk rendement vindt u aantrekkelijk? Wat voor mix van veilige en risicovolle beleggingen wilt u samenstellen? Zijn er bepaalde ontwikkelingen waar u graag aan bijdraagt en zijn er branches waar u zeker niet in wilt beleggen?

Uw vragen over beleggen

Met alle plezier helpen we u vooruit. Neem gerust vrijblijvend contact op. Binnen 24 uur ontvangt u van ons bericht.

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:*
Opmerkingen:
Vincent Heijligers
Manager fiscaliteit +31(0)6 497 69 974 +31(0)165 58 26 00
Edwin Steegers
Manager fiscaliteit +31(0)6 481 83 184 +31(0)162 49 70 60
Marieke van Dorst
Belastingadviseur +31(0)76 59 78 800 +31(0)6 383 935 86