Al eens nagedacht over huwelijkse voorwaarden?
Al eens nagedacht over huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden

Wie trouwt zonder huwelijkse voorwaarden, trouwt in de wettelijke gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn en dus ieder van de echtgenoten aansprakelijk is voor alle verplichtingen die hieruit voortvloeien. Dit kan worden voorkomen door huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te laten stellen.

Verschillende vormen

Huwelijkse voorwaarden bestaan in veel verschillende vormen. In geval van koude uitsluiting is iedere gemeenschap uitgesloten. Het vermogen van de echtgenoten blijft dan altijd van de betreffende echtgenoot zelf. Het is mogelijk om aan de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding toe te voegen. Omdat met een dergelijk beding inkomen of vermogen op een bepaalde wijze wordt gedeeld tussen de echtgenoten, hebben beide echtgenoten de mogelijkheid om vermogen op te bouwen. Ook als een van beiden geen inkomen heeft. In principe kan elke afspraak tussen de echtgenoten worden vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden.

Naleven huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden hebben over het algemeen onderhoud nodig. Zonder dit onderhoud kan het zo zijn, dat alsnog de waarde van het totale vermogen van beide echtgenoten moet worden gedeeld. Deze verdeling staat veelal haaks op de oorspronkelijke bedoeling van de echtgenoten. Het hebben van huwelijkse voorwaarden kan daarom de indruk wekken dat het goed is geregeld, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Onderhoud van de huwelijkse voorwaarden kan dergelijke verrassingen voorkomen. Indien de oorspronkelijke huwelijkse voorwaarden niet meer aansluiten bij uw huidige wensen kunt u besluiten om de huwelijkse voorwaarden te wijzigen of zelfs op te heffen.

Meer weten over trouwen en huwelijkse voorwaarden?

Gaat u binnenkort trouwen of wilt u de zekerheid dat uw huwelijkse voorwaarden aansluiten bij de wensen van u en uw partner? Neem dan contact op met Van Oers Estate Planning. Wij kunnen er voor zorgen dat u de zekerheid krijgt die u voor ogen heeft.

Meer weten over estate planning?
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:

Lenny Blaakman
Senior belastingadviseur +31(0)165 58 26 00