Is banksparen misschien iets voor mij?
Is banksparen misschien iets voor mij?

Banksparen

Banksparen is een betrekkelijk nieuwe loot aan de pensioenboom, die lijkt op de lijfrente-regeling die u bij een verzekeringsmaatschappij kunt afsluiten. Omdat het niet om een verzekering gaat, zijn er bij uitkering belangrijke verschillen.

Sparen voor later

Banksparen is sparen voor een vooraf vastgesteld doel, bijvoorbeeld uw oudedag. Het is een individuele spaarregeling waarbij u persoonlijk afspraken maakt met uw bank. Uw inleg komt terecht in een persoonlijke spaarpot die bestemd is voor uitkering na uw pensionering. De inleg is fiscaal aftrekbaar. Deze regeling is in 2008 in het leven geroepen, zodat ook andere partijen dan verzekeraars lijfrente-achtige producten in de markt kunnen zetten.

Alleen voor later

Het bedrag op uw bankspaarrekening kan alleen worden gebruikt voor uitkeringen ten behoeve van uw oudedag. Een levenslange uitkering zoals bij een lijfrente-regeling is bij banksparen niet mogelijk. De bank keert gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld 20 jaar, maandelijks een vast bedrag uit. Als u komt te overlijden, loopt dit door en komt het ten goede aan uw nabestaanden.

Fiscale regels banksparen voor pensioen

Over het bedrag op uw banksspaarrekening betaalt u gedurende de looptijd van banksparen geen belasting. Pas bij uitkering is belasting verschuldigd. Afhankelijk van de keuzes bij uitkering kan ook de belastingdruk verschillen. Het is aan te raden hierover tijdig advies in te winnen. Van Oers Belastingadvies heeft de ervaren professionals in huis de 'ins' en 'outs' van banksparen uit de doeken kunnen doen, zodat u een gefundeerde keuze kunt maken.

Vragen over banksparen?

Met alle plezier helpen we u vooruit. Neem gerust contact op om een eerste oriënterend gesprek aan te vragen. Dit bieden we kosteloos en vrijblijvend aan. Binnen 24 uur ontvangt u van ons bericht.  

Ik wil meer informatie over pensioenen
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:
Dennis Wouters
Belastingadviseur +31(0)162 49 70 60
Kees Bullens
Belastingadviseur +31(0)76 59 78 800