Wat zijn de voor- en nadelen van pensioen in eigen beheer opbouwen?
Wat zijn de voor- en nadelen van pensioen in eigen beheer opbouwen?

Pensioen eigen beheer

Voor ondernemers en directeur grootaandeelhouders is het eigenlijk hun tweede natuur: de eigen zaken regelen. Dus ook hun pensioen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet u op letten?

Pensioen bv

Ondernemers en directeur grootaandeelhouders (DGA) organiseren hun pensioen veelal in eigen beheer bij hun eigen bv. In die bv bouwt u naar eigen inzicht pensioenrechten op. Die pensioenrechten hoeven niet noodzakelijk in contanten apart te staan, maar kunnen ook gebruikt worden in de onderneming. Hierbij zijn de gebruikelijke fiscale regelingen van toepassing.

Voordelen van pensioen in eigen beheer

Voor directeur grootaandeelhouders kan het pensioen in eigen beheer een goede keuze zijn. Dit is een kosteneffectieve methode, u heeft immers niet te maken met tussenpersonen en pensioenverzekeraars. En u houdt zelf de controle over het opgebouwde tegoed. Zo kunt u er bijvoorbeeld altijd voor kiezen om een deel van het tegoed te gebruiken voor een investering in uw bedrijf.

Uw eigen verantwoordelijkheid

Een pensioen in eigen beheer is volledig uw verantwoordelijkheid. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee. Ten eerste moet het geld er wel zijn als de dag komt dat u van uw pensioen wilt genieten. Ten tweede schrijft de wet voor dat u zakelijk moet handelen, secure documentatie is daarom cruciaal. Ten derde moet u zelf denken aan de 'wat als'- scenario’s, bijvoorbeeld wat er gebeurt met het tegoed als u komt te overlijden.

Advies van een specialist

In eigen beheer kunt u als directeur grootaandeelhouder naar eigen inzicht op een effectieve wijze uw pensioen opbouwen. Daarbij zijn overzicht en discipline belangrijke voorwaarden. Een specialist die u hierbij ondersteunt is daarom zeer waardevol. Van Oers Belastingadvies heeft ervaren professionals in huis die zijn gespecialiseerd in het opzetten en beheren van pensioen bv's. Zij maken een doortimmerd plan, waarbij risico’s beperkt blijven en uw pensioendoel bereikt wordt. Jaarlijks bespreken we gezamenlijk de gang van zaken, zodat u als het nodig is op tijd kunt bijsturen.

Vragen over pensioen in eigen beheer?

Met alle plezier helpen we u vooruit. Neem gerust contact op om een eerste oriënterend gesprek aan te vragen. Dit bieden we kosteloos en vrijblijvend aan. Binnen 24 uur ontvangt u van ons bericht. 

Ik wil meer informatie over pensioenen
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:
Paul Geurts
Senior belastingadviseur +31(0)76 53 03 800 +31(0)6 536 862 48
Dennis Wouters
Belastingadviseur +31(0)162 49 70 60
Kees Bullens
Belastingadviseur +31(0)76 59 78 800